Onder het zadel

 

Als VLP niveau 3 amazone en Trainer B Dressuur begeleid ik dressuurcombinaties op provinciaal niveau. 

 

Door de combinatie met gedragstraining help ik je op weg naar een ontspannen en gehoorzaam paard. 

 

Vaak doen we onbewust zaken waardoor we spanning over brengen op het paard. Als je je hiervan bewust wordt kan je eraan werken. 

Clinic paardentaal (groepsles)

 

Wij mensen focussen ons op verbale communicatie. Net zoals veel andere dieren, communiceren paarden veel meer door houdingen, gebaren en uitdrukkingen dan met hun stem. 

Dit is helemaal niets mysterieus. Iedereen die tijd doorbrengt bij paarden kan leren te luisteren naar hun nonverbale communicatie. Het zal wat tijd en aandacht vergen, maar als je paardentaal beter begrijpt kun je je training net wat beter afstemmen en zal het ook voordelig zijn in de omgang. 

In deze clinic wordt je ook bewust gemaakt  over het effect van je eigen lichaamstaal op het paard aan de hand van 2 oefeningen. 

Bij grondwerk loop je naast je paard. Het is de basis voor wederzijds respect en vertrouwen. Je stuurt het paard door oefeningen met kegels en balken. Met deze oefening leer je veel over je leiderschap. 

Loswerken is een techniek waarbij we het paard los laten in een cirkel. De bedoeling is het paard te sturen, doen draaien, versnellen, vertragen met enkel lichaamstaal en energie. Controle over ademhaling en spierspanning zijn daarbij essentieel 

Deze clinic is ook mogelijk voor mensen die nog nooit met een paard gewerkt hebben. 

Clinic schriktraining (groepsles)

 

Paarden zijn nou eenmaal vluchtdieren en instinct kun je niet afleren. Met schriktraining kan je er wel aan werken. Je leert het paard meer, zodat hij steeds minder gaat schrikken en meer zelfvertrouwen krijgt.

De schriktraining is ook een test om te zien of jouw leiderschap effectief genoeg is. Wanneer je paard op jouw leiderschap vertrouwt, zal hij minder gauw schrikken van nieuwe indrukken of voorwerpen. Het is dan makkelijker om de aandacht van je paard bij je terug te krijgen na een schrikreactie. Het gaat om het tijdig signaleren van zijn angstreacties en weten hoe je daar adequaat op kunt reageren.

De clinic start met een korte inleiding over paardengedrag. Daarin kom je meer te weten over leiderschap, belonen en trainingsmethoden.

Daarna volgt de praktijk met verschillende oefeningen zoals vlaggen, een paraplu, vreemde ondergronden enz. Met deze oefeningen leer je hoe je met een schrikreactie om kan gaan en hoe je een paard door een spannende situatie kan leiden.

De clinic duurt ongeveer 2 à 2.5 uur, afhankelijk van het aantal deelnemers en kan bij u op stal door gaan.

Lessenreeks dubbele lijnen

 

Het longeren met dubbele lijnen is een techniek die voor verschillende zaken handig kan zijn: een  onbeleerd paard leren sturen voor er een ruiter op zit, een geblesseerd paard weer in het werk zetten of afwisseling in je training. 

 

Deze lessenreeks bestaat uit 3 lessen:

Les 1: loswerken

We laten het paard los in een afgezette cirkel en geven het opdrachten enkel met lichaamstaal. Je leert werken met je positie en je energie. Het is belangrijk dat je dit goed afstemt met je paard voor je er lange lijnen aan knoopt, anders geraak je in de knoei met sturen.

Les 2: Voorbereidende oefeningen

Er zijn twee oefeningen die je doet voor je de lijnen aan een paard bevestigt. De eerste oefening zorgt er voor de je paard de aanraking aan de achterbenen tijdens het lopen went en hier niet op panikeert. De tweede oefening zorgt er voor dat het paard van de druk af is. Doe je dit niet kan het zijn dat het paard de neiging heeft om op de lijnen te gaan zitten als je wil sturen.

Les 3: De dubbele lijnen

Na al het voorbereidend werk kunnen we aan de slag met de dubbele lijnen. De stuurtechniek wordt geoefend.

Deze lessenreeks in mogelijk als privéles of in groep.